Terug

De kracht van therapie: een recente ervaring

Om jullie een beetje inzicht te geven in wat een sessie kan betekenen, neem ik jullie graag mee naar een ervaring van een cliënte. In mijn praktijk kwam een vrouw van ongeveer 31 jaar met een hulpvraag. Ze zei moeite te hebben met het maken van keuzes in haar werk, ze voelde dat ze steeds werd tegengehouden bij het maken van keuzes, oftewel tegengehouden bij het daadwerkelijk stappen zetten. Tijdens onze eerste afspraak vertelde cliënte ook dat ze al vanaf haar tiende jaar melatonine slikte om te kunnen slapen en wel vier tabletten per nacht. Dit deed ze dus al langer dan twintig jaar, omdat ze anders echt niet kon slapen. Volgens haar maakte haar lichaam geen melatonine aan. Op mijn vraag of daar ooit medisch onderzoek naar was gedaan door een arts, zei ze nee. Ze zei echter het zelf zeker te weten, omdat ze na het gebruik van de melatonine tabletten wel sliep. Elke avond voor het slapengaan slikte zij dus trouw vier pilletje melatonine. Zelf had ik mijn twijfels hierbij; had zij wel echt pillen nodig om te kunnen slapen?

De tweede sessie

Na de tweede sessie hebben we regressie gebruikt om achter de oorzaak van haar slapeloosheid te komen en om erachter te komen wanneer dit was begonnen. Tijdens de regressie kwamen we in een periode waarin ze zes weken jong was. Toen is het moeilijk kunnen slapen begonnen en dit was tevens het moment waarop haar moeder besloot te stoppen met het geven van borstvoeding. En hoewel volwassenen vaak denken dat kinderen of baby’s zoiets toch niet merken, kan ik je verzekeren dat ze dat wel degelijk doen. Ook zij had daar als baby veel moeite mee en wat toen ook een belangrijke rol meespeelde, was het feit dat de borstvoeding haar enige “warme” contact was met haar moeder. De reden van haar moeder om ermee te stoppen was gewoonweg omdat ze er geen zin meer in had! Dit was voor een kind natuurlijk niet te begrijpen noch te accepteren.

NLP coach breda

De opname

Toen ze, na de regressie, de oorzaak van haar slapeloosheid begreep, heb ik een opname gemaakt die speciaal op haar gericht was. Ik heb haar gevraagd om, zeker in het begin elke avond, voor het slapengaan naar de opname te luisteren, dit in plaats van het slikken van de melatonine. En het resultaat? Ze heeft diezelfde week nog besloten om compleet te stoppen met de melatonine tabletten. Ze heeft haar innerlijke kind liefdevol mogen omarmen tijdens de regressie. Ze had een nieuwe overtuiging: ik heb helemaal geen melatonine nodig om te slapen! Voor de zekerheid heeft ze nog bij haar oma gecheckt of haar slapeloosheid echt begonnen was toen ze zes weken oud was en oma had dat bevestigd. Cliënte was en is nog steeds erg onder de indruk en moest, in eerste instantie, enorm wennen aan het feit dat ze geen tabletten meer nodig had om te kunnen slapen. Twintig jaar lang melatonine slikken is natuurlijk ook niet niks!

De mooie vooruitgang van de cliënte

Het lijkt erop dat de sessie met de cliënt zeer betekenisvol en verhelderend was voor haar. Echter, het is belangrijk op te merken dat ik geen gekwalificeerde gezondheidsdeskundige ben, maar uit therapeutisch perspectief lijkt zij aanzienlijke vooruitgang te hebben geboekt. Het klinkt alsof de door mij gebruikte regressietechniek cliënte heeft geholpen de oorsprong van haar slaapproblemen te begrijpen.

De ervaring van deze cliënte onderstreept hoe vroege levenservaringen, zelfs als we ons die niet kunnen herinneren, een langdurige impact kunnen hebben op zowel onze mentale als onze fysieke gezondheid. Het benadrukt daarmee het belang van het zoeken naar onderliggende oorzaken van symptomen en problemen in plaats van het enkel aanpakken van de symptomen zelf. In dit geval heeft mijn benadering de cliënte geholpen een dieper inzicht te krijgen in haar eigen gedrag en overtuigingen en dit heeft geleid tot een positieve verandering in haar medicatiegebruik.

nlp breda

Kanttekeningen

Ik wil hier echter wel de volgende kanttekeningen bij plaatsen:

Het plotseling stoppen met het nemen van medicatie, dus ook van melatonine, dient idealiter onder toezicht van een gekwalificeerde medische professional te gebeuren. Dit om mogelijke bijwerkingen of terugtrekkingsverschijnselen te monitoren.

Hoewel alternatieve en psychologische therapieën heel nuttig kunnen zijn, zijn ze zeker niet altijd een vervanging voor medische behandelingen. Het zou interessant zijn om te volgen of bovengenoemde verandering in medicatiegebruik een blijvende oplossing is of dat verder medisch onderzoek en behandeling nodig zijn.

Het verificatieproces door haar oma lijkt het verhaal te ondersteunen, maar anekdotische bewijzen zijn niet altijd wetenschappelijk betrouwbaar. Het is mogelijk dat, wellicht nu nog onbekende factoren, ook een rol hebben gespeeld.

Dit gezegd hebbende, is het toch geweldig om te horen dat cliënte door deze ervaring nieuwe inzichten heeft gekregen en stappen heeft kunnen zetten haar leven te verbeteren. Het illustreert de kracht van therapie om mensen te helpen zelfbewuster te worden en actieve stappen te zetten in hun eigen genezingsproces. Benieuwd naar wat Julia Coaching voor jou kan betekenen? Neem dan zeker vrijblijvend contact met ons op.

Julia
Julia
https://juliacoaching.nl/

We gebruiken cookies om u de beste ervaring te geven. Cookie beleid

Preloader image