Terug

Wat doet een NLP coach?

Wat doet een NLP coach?

 

Wat is NLP-coaching? Wat doet een NLP coach en wat is de meerwaarde van NLP-coaching? Je leest het hier allemaal.

NLP, wat staat voor Neuro Linguïstisch Programmeren, is een benadering die steeds populairder wordt in de wereld van persoonlijke ontwikkeling en coaching principes. In dit artikel gaan we dieper in op de rol van een NLP coach, leggen we uit wat NLP voor je kan betekenen, bespreken we verschillende NLP-oefeningen en benoemen we de effectiviteit van NLP.

NLP coach

Definitie van NLP coaching

Steeds meer mensen kiezen voor NLP-coaching wanneer ze merken dat ze vastlopen op onderdelen in het leven. Een NLP coach is een professionele begeleider die de principes en technieken van Neuro Linguïstisch Programmeren gebruikt om je te helpen bij het bereiken van persoonlijke en professionele doelen.

Hoe gaat dit precies in zijn werking? Een NLP coach start met het herkennen van de acties, gevoelens en gedachten die je vooruitgang onbedoeld belemmeren en maakt deze belemmeringen vervolgens bespreekbaar.

Wat kan een NLP coach voor je doen?

Je hebt doelen, je wilt vooruit en stappen maken. Helaas bereik je continu hetzelfde gedrag en resultaat dat je niet wilt behalen. Je herkent het misschien wel, je gaat een nieuwe uitdaging aan, zoals een eigen onderneming starten. Met volle moed begin je, maar vervolgens verval je in oude gewoontes en gedrag. Je behaalt je doelen niet, krijgt niet het resultaat dat je voor ogen had en zoekt ondersteuning bij een coach.

NLP-coaching kan je ondersteunen bij persoonlijke transformatie. Door het kaderen van beperkende overtuigingen en het aanleren van nieuwe denkpatronen (ik ben wél goed genoeg!), kun je negatieve gewoonten doorbreken en je zelfvertrouwen vergroten. Alles heeft te maken met je gedachtes, emoties en gedrag die jou onbewust belemmeren. Om een nieuwe uitdaging aan te gaan, heb je de juiste gedachtegang nodig. Je wilt denken “ik kan dit!” in plaats van “gaat me dit wel lukken?”.

NLP richt zich ook sterk op communicatievaardigheden. Een NLP coach kan je leren hoe je effectiever kunt communiceren, zowel op professioneel als persoonlijk vlak. Dit kan leiden tot betere relaties en meer succes in je carrière. Hulp bij onzekerheid nodig? Lees dan zeker deze informatie door.

Effectieve NLP oefeningen

NLP heeft technieken ontwikkeld die gericht zijn op het begrijpen en beïnvloeden van menselijk gedrag en communicatie. Deze technieken omvatten onder andere het modelleren van succesvol gedrag, het gebruik van bepaalde taalpatronen en het werken aan zelfbewustzijn en zelfvertrouwen. Hoe effectief NLP is, kan variëren van persoon tot persoon. Veel mensen melden positieve resultaten, zoals verbeterd zelfvertrouwen, betere communicatievaardigheden en verandering in gedrag. Voel je dat het tijd is om met jezelf in contact te komen? Lees dan hier meer.

 

De basis

Tijdens de eerste fase van de NLP-coaching, is het belangrijk dat je de basis leert begrijpen:

1. Kalibreren

Bij het kalibreren, leer je de non-verbale signalen van anderen te herkennen en erop te reageren. Hierbij maken we gebruik van de Halto;

 • H: Houding van de romp
 • A: Aangezichtsmimiek en ademhaling
 • L: Ledematen en lichaamstaal
 • T: Tonaliteit, tempo, timbre (alles wat met klank te maken heeft)
 • O: Oogcontact

2. Rapport opbouwen

Vervolgens start je met rapport opbouwen. Hierbij oefen je met het opbouwen van sterke connecties met anderen door hun taal en lichaamstaal te spiegelen. Zo kun je ook ontdekken hoe de ander zich voelt, door eigenlijk letterlijk zijn of haar halto te kopiëren.

3. Ankeren

Als laatste start je met ankeren, je ontdekt hoe je positieve emoties kunt oproepen bij moeilijkere situaties. Deze kun je in je systeem vastleggen, zodat je het kan oproepen op momenten dat je het nodig hebt.

Geavanceerde oefeningen

NLP

Eens je de fundamentele principes van NLP begrijpt en vlot kan toepassen, ben je klaar om je vaardigheden naar een hoger niveau te tillen. Een ervaren NLP coach zal je dan begeleiden naar een reeks geavanceerde oefeningen die ontworpen zijn om dieper inzicht te krijgen in je eigen denkprocessen, emoties en gedrag.

Deze geavanceerde oefeningen gaan verder dan de basistechnieken. Ze dagen je uit om kritisch naar jezelf te kijken, oude en belemmerende overtuigingen los te laten en nieuwe, krachtige strategieën te omarmen die positieve verandering teweegbrengen. Hier zijn enkele voorbeelden van wat je kunt verwachten.

1. Submodaliteiten veranderen

Denk bijvoorbeeld aan submodaliteiten veranderen. Hierbij leer je hoe je diepte en intensiteit van interne ervaringen kunt aanpassen door te spelen met submodaliteiten. Submodaliteiten zijn de fijne details van onze interne representaties in de vorm van gedachten, geluiden, gevoelens en smaken. Deze spelen een essentiële rol in hoe we de wereld om ons heen ervaren.

Bijvoorbeeld, stel je voor dat je denkt aan een leuke herinnering. De manier waarop je deze herinnering “ziet” in je hoofd kan variëren in helderheid, afstand, grootte en kleur. Deze verschillende aspecten van je interne beeld zijn submodaliteiten.

Door het bewust veranderen van deze submodaliteiten kunnen mensen hun interne ervaring van een gedachte of herinnering veranderen. Dit kan helpen om bijvoorbeeld je angsten te verminderen en je positieve gevoelens te versterken.

Een eenvoudig voorbeeld: als je bang bent voor spinnen en je ziet in je gedachte altijd een grote, heldere, close-up afbeelding van een spin, dan kan het veranderen van die interne afbeelding naar een klein, wazig, ver weg beeldje, je helpen je angst te verminderen.

Door met submodaliteiten te werken, kunnen NLP-coaches mensen helpen hun interne ervaringen en reacties op de wereld om hen heen te veranderen.

2. Onderbreken van gedragspatronen

Als NLP-coach zou ik je als volgt adviseren over het onderbreken van gedragspatronen:

 • Bewustwording: Het allereerste wat je moet doen is het herkennen en bewust worden van het gedragspatroon dat je wilt veranderen. Zonder bewustwording is verandering moeilijk.

 

 • Beschrijving van het patroon: Zodra je je bewust bent van het patroon, beschrijf het dan in detail. Wanneer gebeurt het? Wat zijn de triggers? Hoe reageer je precies?

 

 • Verander de interne representatie: Met behulp van submodaliteiten (de fijne details van hoe je dingen waarneemt in je gedachten) kun je de manier waarop je denkt over de situatie die het gedragspatroon triggert, veranderen. Bijvoorbeeld, als je elke keer dat je gestrest bent naar snoep grijpt, verander dan de manier waarop je aan dat snoep denkt (maak het beeld kleiner, verder weg, in zwart-wit).

 

 • Onderbreek het patroon: Dit kan gedaan worden door iets onverwachts te doen zodra je merkt dat je het patroon begint te volgen. Een techniek uit NLP is de “patroononderbreking”. Dit kan bijvoorbeeld een fysieke actie zijn zoals in je handen klappen, of een mentale actie zoals het visualiseren van een groot stopbord.

 

 • Vervang het patroon: Zodra je het oude patroon hebt onderbroken, introduceer dan een nieuw, gewenst gedrag. In plaats van naar snoep te grijpen als je gestrest bent, kun je bijvoorbeeld een korte wandeling maken of diepe ademhalingsoefeningen doen.

 

 • Versterk het nieuwe gedrag: Hoe meer je het nieuwe gedrag oefent, hoe sterker en automatischer het wordt. Beloon jezelf als je succesvol het nieuwe gedrag uitvoert in plaats van terug te vallen in het oude patroon.

 

 • Herhaling: Gedragsverandering vergt tijd en herhaling. Hoe meer je oefent, hoe gemakkelijker het wordt om het oude gedragspatroon te vervangen door het nieuwe.

 

 • Zoek ondersteuning: Het kan ook nuttig zijn om iemand te hebben waarmee je kunt praten over je voortgang, zoals een vriend, familielid of coach. Ze kunnen je verantwoordelijk houden en ondersteuning bieden wanneer je het moeilijk hebt.

Door deze stappen te volgen, kun je je ongewenste gedragspatronen effectief onderbreken en vervangen door nieuwe, meer gewenste patronen.

3. Overtuigender communiceren

Tot slot begin je met ankeren, waarbij je leert hoe je positieve emoties kunt oproepen in uitdagende situaties.

Conclusie

Kortom, Neuro Linguïstisch Programmeren biedt een schat aan tools en technieken om je communicatievaardigheden te verbeteren en persoonlijke groei te stimuleren. Of je nu jezelf wilt ontwikkelen, je relaties wilt versterken of je carrière wilt bevorderen, NLP coaching kan een waardevolle aanvulling zijn op je vaardigheden. Dus waar wacht je nog op? Begin vandaag nog met het verkennen van de wereld van NLP en ontdek hoe het je leven positief kan veranderen. Benieuwd naar wat Julia Coaching voor jou kan betekenen? Neem dan zeker vrijblijvend contact met ons op.

Julia
Julia
https://juliacoaching.nl/

We gebruiken cookies om u de beste ervaring te geven. Cookie beleid

Preloader image