preloader

Persoonlijke lifecoaching Julia – NLP: Neuro Linguïstisch Programmeren

Wat is NLP?

NLP staat voor Neuro Linguïstisch Programmeren en gaat voornamelijk over denken. Hoe denk je en wat voor effect heeft je denken op je gedrag, je communicatie en hoe je je voelt? Met NLP leer je hoe je je denken, gedrag, communicatie en gevoel beïnvloedt en verandert. Als je dat “onder de knie” hebt, kun je ook anderen helpen hun gedrag, gevoel en communicatie te veranderen en verbeteren.

NLP gaat ervan uit dat elk gedrag gestructureerd is en dat die structuur gemodelleerd, aangeleerd, onderwezen en veranderd kan worden. Iedereen heeft naast een bewustzijn ook een onderbewustzijn en juist dit onderbewustzijn stuurt een groot deel van het denken dat op zijn beurt het gedrag en de communicatie stuurt. Bij de toepassing van NLP wordt het onbewuste gedrag dat belemmerend werkt zo gestuurd dat de belemmeringen worden opgeheven.

NLP biedt je zo de mogelijkheid je leven mooier en fijner te maken. Het is een methode om je leven beter te besturen en beheersen. Je creëert als het ware een andere levenshouding; een levenshouding gebaseerd op bewustzijn, nieuwsgierigheid, flexibiliteit en creativiteit. Intussen is NLP uitgegroeid tot een methode die wereldwijd gehandhaafd wordt in therapiesessies, sport, werk, zakenleven eigenlijk teveel om op te noemen.

NLP, DOEN WAT WERKT

Neurologisch: Alles wat we hebben meegemaakt ligt opgeslagen in onze geheugen. Wat we hebben meegemaakt in ons leven ontwikkelde ons. De herinnering aan onze ervaringen met daarbij gedachten die gevoelens opwekken besturen ons in de huidige tijd.

Met als gevolg dat we in dit gedrag elkaar ontmoeten, bewust en onbewust.

We gaan met elkaar om en laten dingen van onszelf aan de ander weten, zowel verbaal als non-verbaal verbaal en dit noemen we communicatie.

Linguïstisch: Communiceren doen we door middel van gesproken taal én door middel van lichaamstaal (denk daarbij aan houding, ademhaling, gebaren, oogbewegingen, toonhoogte, of toon tempo enz.).

Programmeren: Terwijl we communiceren kunnen we anderen of anderen ons, iets bijleren, afleren of (laten) veranderen. Conditionering is hierbij belangrijk.

Image-1

Geschiedenis Neurologisch Linguïstisch Programmeren

NLP is in het begin van de jaren zeventig ontstaan in de Verenigde Staten. De grondleggers John Grinder en Richard Bandler zijn begonnen met een systematische bestudering van een aantal communicatiespecialisten en top therapeuten zoals Virginia Satir, Milton Erickson en Fritz Perls.

John Grinder en Richard Bandler zochten naar antwoorden als bijvoorbeeld: Hoe komt het dat sommige therapeuten in korte tijd grote resultaten bereiken, terwijl andere therapeuten voor hetzelfde probleem veel meer tijd nodig hebben. Wat doen ze waardoor ze dat effect krijgen en hoe kan het dan ook anders? Wat is nou het succesformule van deze succesvolle therapeuten en hoe kunnen we zelf ook deze succesformule leren?

Bandler ontdekte dat hij een talent had voor het modelleren van patronen in menselijk gedrag. Hij ontdekte dat hij patronen kon ontdekken en kon repliceren (namaken/nadoen) door middel van Gestalt Therapie. Het bijzondere hieraan was dat hij in korte tijd al de patronen ontdekte.

Toen Bandler eenmaal dit succes had behaald door simpelweg modelleren van anderen begon Bandler in samenwerking met Grinder de toentertijd in Amerika beroemde familietherapeut Virginia Satir te modelleren. Zij ontdekten patronen in haar werk en taalgebruik bij coaching en psychologie.

Hierna werden Bandler en Grinder geïntroduceerd bij Milton Erickson. Milton Erickson ontwikkelde een model dat we vandaag de dag nog kennen als Ericksoniaanse hypnose. Bandler en Grinder modelleren o.a. het taalgebruik van Erickson en zijn non-verbale communicatie en ontdekten dat zij ook nu in staat waren om dezelfde resultaten te krijgen als Erickson. Veel van deze technieken die nu worden gebruikt in NLP, kennen de oorsprong in het model van Erickson

Als je aan 10 verschillende mensen zou vragen wat is NLP, dan krijg je ook 10 totaal verschillende antwoorden. Dit heeft met onze eigen beleving te maken. Ieder beleeft alles op eigen manier. Zo ook NLP. Het heeft ook te maken waar je focus, waar je interesse ligt en wat je ook het meeste bij blijft. Dit alles zorgt ervoor dat NLP voor iedereen een andere betekenis heeft.

Wat is NLP?

NLP: Wisselwerking drietal essenties

Structuur van subjectieve ervaring: Wat hoort, ziet, voelt iemand in gedachten? Hoe beweegt iemand? Wat zegt hij/zij tegen zichzelf? Van welke vooronderstellingen en generalisaties gaat hij/zij uit? Deze vragen hangen sterk samen; verander één element en de hele ervaring verandert mee.

  • NLP onderzoekt hoe mensen hun innerlijke beleving (strategieën) creëren.
  • Hoe ontstaan gevoelens/gedachten/overtuigingen?
  • Hoe komt het dat iemand ervaart wat hij/zij ervaart?

NLP zoekt naar patronen die zich in iemands beleving herhalen. Submodaliteiten, de fijnere details van onze zintuigen, spelen hierbij een belangrijke rol. Verandering van deze submodaliteiten geeft een andere beleving. De structuur van de subjectieve ervaring is een combinatie van elementen met specifieke zintuiglijke eigenschappen. Als we de eigenschappen veranderen of als we de samenhang tussen de elementen veranderen, ontstaat er een ander structuur.

Modelleren: NLP zoekt naar het verschil dat het verschil uitmaakt. Wat doet iemand waardoor hij/zij bijvoorbeeld succesvol is? Wat doet iemand waardoor hij/zij een gevoel van …… heeft? Hier kun je allerlei gevoelens invullen, zowel positief als negatief.

Dankzij de structuur van de subjectieve ervaring is het mogelijk dit in kaart te brengen (modelleren).

Communicatie technologie: NLP is een technologie voor doelgerichte communicatie. Hoe kunnen we door middel van onze communicatie iemand helpen te veranderen? Hoe kunnen we omgaan met de ander om zoveel mogelijk informatie te krijgen over de structuur van zijn/ haar ervaring?

NLP leert ons ook om onze zintuigen, onze waarnemingskanalen, op praktische wijze te gebruiken.

image5

NLP Leert

  • Hoe we gewenste resultaten kunnen bereiken.
  • Hoe we tot een goed contact kunnen komen.
  • Verbale en non-verbale taal te gebruiken en te begrijpen.
  • Hoe met belemmerende overtuigingen om te gaan.
  • Respect te hebben voor iemands andere kijk op de wereld(zonder oordeel)

Benieuwd hoe ik jou kan helpen?

Heb je een inhoudelijke vraag of juist een algemene vraag over Julia Coaching dan beantwoord ik deze graag!

We gebruiken cookies om u de beste ervaring te geven.